ΤΟ ΑΡΩΜΑ-ΠΑΤΡΙΚ ΖΥΣΚΙΝΤ


 Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το άρωμα του Πάτρικ Ζύσκιντ γράφτηκε το 1985 και το 2006 διασκευάστηκε και μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με τίτλο Perfume: The Story of a Murderer από τον σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ όπου και το κατέστησε ευρέως γνωστό στο κοινό καθώς έχει πουλήσει πάνω από 20 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 49 γλώσσες. Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία του Ζαν Μπατίστ Γκρενουίγ που ζει Παρίσι στις αρχές του 18ού αιώνα και διαθέτει ένα ιδιαίτερο χάρισμα, έχει καταπληκτική όσφρηση. Η όσφρηση του είναι τόσο οξυμένη που μπορεί να μυρίσει αντικείμενα άψυχα που για τους κοινούς ανθρώπους δεν αναδύουν κάποια συγκεκριμένη μυρωδιά. Αυτός ο άνθρωπος παράλληλα με αυτή του την ικανότητα είχε ακόμη ένα παράξενο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, δεν είχε δική του μυρωδιά.


Μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης μεταφέρεται στο γοητευτικό και ρυπαρό Παρίσι του 18ού αιώνα και μαθαίνει μέσω των περιγραφών, τις λεπτομέρειες για την ιστορία της αρωματοποιίας καθώς και την διαδικασία παρασκευής αρωμάτων.Γίνεται έντονη περιγραφή σε ένα γεγονός που δεν συναντάται συχνά σε μυθιστορήματα, την δυσωδία που κατέκλυζε αυτές τις πόλεις όπου έμεναν πολλοί άνθρωποι και την πληθώρα των άσχημων αρωμάτων που υπερίσχυε έναντι των ευχάριστων. Το μυθιστόρημα αυτό είναι γεμάτο αρώματα. Μέσω των περιγραφών ξεπηδούν συνεχώς αρώματα τα οποία καθώς περιγράφονται ανασύρουν μνήμες και ο αναγνώστης νοιώθει ότι μπορεί να τα μυρίσει εκείνη την στιγμή. Γενικότερα η αίσθηση της όσφρησης είναι και η ανάσυρση αρωμάτων από την μνήμη του αναγνώστη είναι πολύ έντονη. Η γρήγορη εξέλιξη της πλοκής κρατά τον αναγνώστη σε εγρήγορση κλιμακώνοντας βαθμωτά την αγωνία περίτεχνα.    



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πάτρικ Ζίσκιντ γεννήθηκε το 1949 στο Άμπαχ της Βαυαρίας. Σπούδασε μεσαιωνική και σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Έχει γράψει διηγήματα και συνεργάζεται με πολλά έντυπα ως δημοσιογράφος, ενώ γράφει επίσης σενάρια για τον κινηματογράφο. Θεωρείται ένας από τους πλέον δημοφιλείς σύγχρονους γερμανούς συγγραφείς. "Το άρωμα" εκδόθηκε το 1985, είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και έγινε παγκόσμια επιτυχία με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις. Μεταφράστηκε σε 37 γλώσσες, έμεινε στη λίστα των μπεστ σέλερ του περιοδικού "Der Spiegel" για 9 χρόνια, πούλησε περισσότερα από 12 εκ. αντίτυπα, τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία, επιλέχθηκε από τους "New York Times" ως το βιβλίο της χρονιάς για το 1986 και το 2006 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Τομ Τίκβερ.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

www.sananoixtovivlio@gmail.com

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *