ΣΟΥΕΛ-ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΗ

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το Σουέλ της Ιωάννας Καρυστιάνη βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2007 και αφηγείται την ιστορία του καπετάνιου του ATHOS 3, του Δημήτρη Αυγουστή που  είναι δώδεκα χρόνια μακριά από το σπίτι του. Παρά την προτροπή των οικείων του, εκείνος αρνείται να ξεμπαρκάρει και να επιστέψει πίσω στην οικογένεια του. Εκείνοι αυτή του τη στάση την εκλαμβάνουν σαν αδιαφορία, αλλά κανένα νόμισμα δεν έχει μόνο μια πλευρά.

Το βιβλίο αυτό της Καρυστιάνη είναι μια ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής των ναυτικών. Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή και με αρκετούς ναυτικούς ναυτικούς όρους. Μέσα από μακροσκελείς περιγραφές ο αναγνώστης κατανοεί τις συνθήκες που επικρατούν στο ATHOS 3, όσο και στο σπίτι του καπετάνιου. Ακόμη υπάρχει περιγραφή της ψυχικής κατάστασης των ηρώων και των κινήτρων τους θέλοντας η συγγραφέας να μην αφήσει αναπάντητα ερωτήματα που μπορεί να βασανίζουν τον αναγνώστη.Έτσι παρόλο το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση της απομόνωσης και της ξενιτιάς του Μήτσου Αυγουστή δεν είναι οικεία για τους περισσότερους, επέρχεται ταύτιση με τον ήρωα και αυτό φορτίζει ακόμα περισσότερο συγκινησιακά την ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος. Στο βιβλίο καλλιεργείται βαθμωτά το συναίσθημα, το οποίο και κορυφώνεται όσο εκτυλίσσεται η πλοκή. Ο αναγνώστης μεταφέρεται στο πλοίο μαζί με το πλήρωμα και στο σπίτι του καπετάνιου όπου βιώνει την τραγικότητα της απώλειας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είτε από την πλευρά του καπετάνιου είτε των ανθρώπων που τον περιμένουν πίσω στην πατρίδα, να είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο.


Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1952 και είναι Ελληνίδα συγγραφέας, σεναριογράφος και σκιτσογράφος. Σπούδασε Νομικά στην Νομική Σχολή Αθηνών και κατά την περίοδο της Δικτατορίας ανέπτυξε έντονη αντιδιδακτορική δράση ενώ ήταν πρωτοστάτης στην κατάληψη στην Νομική, για το οποίο βασανίστηκε επί Χούντας. Μέτα την πτώση της Δικτατορίας εργάστηκε ως σκιτσογράφος και εικονογράφος , υπογράφοντας με το μικρό της όνομα. Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του "Νύφες" και έχει διαμορφώσει το σενάριο για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της "Μικρά Αγγλία" πάλι του ίδιου σκηνοθέτη. Το 1998 το βιβλίο της "Μικρά Αγγλία" βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας και το βραβείο Balkanika. Ενώ και το 2007 για δεύτερη φόρα βιβλίο της απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, αφού βραβεύτηκε το Βιβλίο της Σουέλ. Η συγγραφέας έχει βραβευτεί επίσης το 2001 και το 2011 με το Βραβείο Μυθιστορήματος του Περιοδικού Διαβάζω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

www.sananoixtovivlio@gmail.com

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *