ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ-ΔΥΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ-ΠΕΡΛ ΜΠΑΚ

Λίγα λόγια για το βιβλίο 


Το βιβλίο "Ανατολικός-Δυτικός Άνεμος" της Περλ Μπακ πρωτοδημοσιεύτηκε το 1930 και  ξεδιπλώνει την ιστορία της Κβαί-λαν μιας νεαρής κοπέλας με αριστοκρατορική Κινέζικη  καταγωγή και του γάμου της με τον άντρα που την αρραβώνιασαν όταν ήταν και οι δύο σε παιδική ηλικία και του αδερφού της που παντρεύτηκε γυναίκα από την Δύση και την αναστάτωση που αυτός ο γάμος προκαλεί στην οικογένεια. Η ιστορία του εκτυλλίσεται στην επόχη της προεπαναστατημένης Κίνας.


Στο μυθιστόρημα η συγγραφέας μας αφηγείται την σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κόσμους, την συντηρητική Ανατολή και την προοδευτική και καινοτόμα Δύση. Μέσω της επιστολικής γραφής που συνθέτει το βιβλίο ο ηρωίδα απευθύνεται στην "αδερφή" της και ξετυλίγει τις δεισιδαιμονίες που επικρατούσα στην Κίνα εκείνη την περίοδο και τα έθιμα ενός πολιτισμού, του Κινεζικού, που είναι σχετικά άγνωστα στο βάθος του στο ευρύ κοινό. Η ιστορία κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, χωρίς να τον κουράζει ενώ παράλληλα μαθαίνει και κατανοεί την σκέψη της πουριτανικής Κινέζικης αριστοκρατίας μέσα από την ιστορία που διαδραματίζεται αλλά και των περιγραφών που την συνθέτουν και την ολοκληρώνουν. Η γραφή της Μπακ ξεχειλίζει συναίσθημα προσδίδοντας μια ανθρώπινη διάσταση στους κατα τα άλλα ξύλινους ρόλους που κατείχαν οι γυναίκες της αριστοκρατορικής τάξης στην Κίνα εκεινή την εποχή που εκτυλλίσεται η ιστορία. 



Αγαπημένα σημεία στο βιβλίο


  • "Μα πως μπορούν οι λέξεις, αυτά τα αλύγιστα και τυπικά καλούπια να κλείσουν μέσα τους το πνεύμα και το άρωμα του έρωτα;"










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

www.sananoixtovivlio@gmail.com

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *