Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ - ΤΖΩΡΤΖ ΟΡΓΟΥΕΛ


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η φάρμα των ζώων μας αφηγείται την ιστορία του Αρχοντικού αγροκτήματος όπου μια μέρα τα ζώα, μην αντέχοντας την συνεχή κακοποίηση από τους ανθρώπους, επαναστατούν κατά του κύριου Τζόουνς, του ιδιοκτήτη του αγροκτήματος. Μετά τη επανάσταση την διοίκηση του αγροκτήματος αναλαμβάνουν τα γουρούνια.

Αυτό το αλληγορικό μυθιστόρημα του Όργουελ έχει, όπως και οι ιστορίες του Αισώπου, ως πρωταγωνιστές τα ζώα. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί αυτή την αλληγορία για να ασκήσει μια κριτική στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και κυρίως σατιρίζει έντονα το σταλινικό καθεστώς, με τον Στάλιν να πρωταγωνιστεί στο βιβλίο ως το γουρούνι Ναπολέων, χωρίς όμως αυτό να το περιορίζει από το να μπορεί να γενικευθεί σε όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Στο βιβλίο έντονη είναι και η ειρωνική διάθεση του συγγραφέα απεικονίζοντας  την νέα εξουσία των γουρουνιών ως σωτηρία όμως σιγά σιγά την εξισώνει με την προηγούμενη, εκείνης των ανθρώπων, καταλήγοντας να παρουσιάζεται χειρότερη καθώς δεν δίνει περιθώρια αντίδρασης στα ζώα. Η φάρμα των ζώων του Όργουελ αποτελεί ένα βιβλίο με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, που παρέχει στον αναγνώστη τροφή για σκέψη αλλά ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου βαρύ, παρόλη την θεματολογία του, με γραφή απλή και κατανοητή. Είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο με μικρές περιγραφές και συνεχή εξέλιξη της πλοκής και οπού ο  αναγνώστης κάθε ηλικίας μπορεί να αποκομίσει κάτι διαφορετικό.

Αγαπημένα σημεία στο βιβλίο
  • Μόνο ο γέρο-Βιενιαμίν ισχυριζόταν ότι θυμάται κάθε λεπτομέρεια της μακράς ζωής του και ξέρει πως τα πράγματα ποτέ δεν ήταν ούτε μπορούσαν να είναι καλύτερα ή χειρότερα, μια που <<η πείνα, ο μόχθος και η απογοήτευση>>, όπως έλεγε, <<είναι ο αμετάβλητος νόμος της ζωής>>.
  • Τα ζώα απέξω κοίταζαν από γουρούνι σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε γουρούνι και ξανά από γουρούνι σε άνθρωπο αλλά ήταν πιά αδύνατο να αποφανθεί κανείς ποιος ήταν ποιος.

Λίγα Λόγια για τον συγγραφέα

Το ψευδώνυμο Τζώρτζ Όργουελ ανήκει στον Έρικ Άρθουρ Μπλαίρ, ο ποίος γεννήθηκε 25 Ιουνίου του 1903 και πέθανε στις 21 Ιανουαρίου του 1950 , Βρετανό συγγραφέα και δημοσιογράφο. Το συγγραφικό του έργο χαρακτηρίζεται από πεζό λόγο, αντίθεση με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και τις κοινωνικές ανισότητες. Το 1921 άρχισε να φοιτά στο Κολέγιο Ήτον  με υποτροφία που είχε κερδίσει όμως δεν κατάφερε να ανανεώσει την υποτροφία του λόγω αμέλειας των σπουδών του και αναγκάστηκε να τις εγκαταλείψει λόγω οικονομικών δυσκολιών και να καταταγεί στην Ινδική Αυτοκρατορική Αστυνομία. Μια από τις στιγμές που σημάδεψε τον ίδιο είναι η συμμετοχή του στον ισπανικό εμφύλιο με την δημοκρατική πολιτοφυλακή και ο τραυματισμό του όπου και του έδωσε το έναυσμα να γράψει το βιβλίο του Πεθαίνοντας στην Καταλωνία το 1938. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατείχε την θέση του διευθυντή της Ινδικής υπηρεσίας του BBC Ο Όργουελ συγκαταλέγεται στους Άγγλους συγγραφείς με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Τα ποιο διάσημα έργα του είναι το μυθιστόρημα 1984 που ενέταξε την έννοια του Μεγάλου Αδερφού  και η αλληγορική νουβέλα Η Φάρμα των Ζώων. Το έργο του Όργουελ συνεχίζει να επηρεάζει την μαζική και πολιτική κουλτούρα με κυριότερο τον όρο Οργουελικός που περιγράφει ολοκληρωτικές και απολυταρχικές πρακτικές.   




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

www.sananoixtovivlio@gmail.com

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *