Ο ΑΛΥΓΙΣΤΟΣ-ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΤΖΙΑΣ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μυθιστόρημα του Κώστα Κοτζιά " Ο Αλύγιστος " αναφέρεται σε ένα πρώην μέλος του Κ.Κ.Ε. που διαγράφτηκε αφού κατηγορήθηκε για κατασκοπία με κατασκευασμένα στοιχεία. Ο Ηλίας Σάντας και κύριος ήρωας, ο αποκαλούμενος από τον συγγραφέα ως αλύγιστος διώκεται από την αστυνομία και κρύβεται για να μην τον συλλάβουν ενώ παράλληλα παλεύει με την υγεία του καθώς πάσχει από φυματίωση σε προχωρημένο στάδιο.


Το βιβλίο αποτελείται από ιδιόχειρες σημειώσεις του Ηλία Σάντα, γραμμένες στην φυλακή. Αυτό το προσωπικό ύφος γραφής είναι έντονο στο βιβλίο και υπάρχουν και συνεχείς αναφορές στο πρόσωπο της Άννας της κοπέλας με την οποία είναι ερωτευμένος ο ήρωας, λες και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι  να τον καταλάβει εκείνη και να μην επηρεαστεί και εκείνη στην πλάνη που επηρεάστηκε το κόμμα του. Η αίσθηση ανησυχίας του ήρωα παρουσιάζεται μέσω της περιγραφής στον αναγνώστη κι σε σημεία του βιβλίου προσδίδει το ακριβές αίσθημα του Σάντα, ο οποίος περνά μια κατάσταση φθοράς μέρα με την μέρα. Ο Κοτζιάς με αυτό το βιβλίο περιγράφει την μορφή που κατά τον ίδιο είναι η μορφή του απόλυτου αγωνιστή, του ανθρώπου που δεν θυσιάζει τις αξίες και τα ιδανικά του για μια ευνοϊκότερη μεταχείριση, αυτού που υπερασπίζεται την δική του αλήθεια. Το μυθιστόρημα κρατάει τον αναγνώστη σε διαρκεί επαγρύπνηση καθώς η ιστορία αποτελείται από αρκετές ανατροπές. Παρόλο που αποτελεί την συνέχεια του βιβλίου " Επί εσχάτη προδοσία "μπορεί να σταθεί άνετα και μόνο του και δεν είναι προϋπόθεση ο αναγνώστης να έχει το διαβάσει ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει την πλοκή.

Αγαπήμενα σημεία στο βιβλίο

  • Και εμείς για λίγα δευτερόλευπτα απομείναμε μετέωροι, λές κι' αναποδογυρίστηκε απότομα μέσα μας η τάξη των αισθημάτων. Ατενίζαμε βουβοί, θλιβεροί μια αυγή που δεν μπορούσε να τα εναρμονόσει.
  • Αφού πρόκειται να πεθάνω σε δύο μήνες ας τους ζήσω  πιο έντονα, πιο αγωνιστηκά. Τι ωραιότερο θάνατο μπορώ να αποζητήσω ;
  • Κι' η πιο αόριστη, η πιο ουτοπική ελπίδα ανταπόκρισης από μέρους σου, έμοιαζε ανοησία, παραλογισμός. Όμως η ελπίδα μέσα μου <<καραδοκούσε>> κάθε στιγμή, κάθε λεπτό.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Κοτζιάς, Έλληνας συγγραφέας, γεννήθηκε το 1921 και πέθανε στις 5 Νοεμβρίου του 1979. Ο αδερφός του, Αλέξανδρος Κοτζιάς, ήταν επίσης συγγραφέας. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια που όμως καταστράφηκε οικονομικά μετά τον θάνατο του πατέρα του κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Αν και αρχικά γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εν τέλη τον κέρδισαν η συγγραφή και η δημοσιογραφία. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στο ΚΚΕ. Εργάστηκε σε διάφορα περιοδικά όπως τα "Ελεύθερα Γράμματα", "Θεμέλιο", "Ανεξάρτητος Τύπος", "Αυγή", "Ριζοσπάστης" και ανέλαβε την στήλη της εργατικής κριτικής στις εφημερίδες " Δημοκρατική" και "Δημοκρατικός" . Το 1949 ίδρυσε μαζί με τον Γιώργο Γιαννίδη το Ρεαλιστικό Θέατρο. Το 1967 και μετά την επιβολή της δικτατορίας κατέφυγε στην Μόσχα, όπου και ανέπτυξε αντιδιδακτορική δράση με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια μέχρι την Μεταπολίτευση. Η ζωή του από εκεί και έπειτα μοιράστηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία όπου και πέθανε. Ο Κώστας Κοτζιάς έχει τιμηθεί με το Α' Βραβείο του δήμου Αθηναίων για το έργο του "Ο καπνισμένος ουρανός". Το πεζογραφικό του έργο αποτελείται συνολικά από πέντε μυθιστορήματα τα οποία έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά. ιταλικά, γερμανικά. σουηδικά, τσέχικα, ρώσικα, ουγγρικά και βουλγάρικα. Είχε καταπιαστεί επίσης με την μετάφραση λογοτεχνικών κειμένων, τις διασκευές θεατρικών έργων. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

www.sananoixtovivlio@gmail.com

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *