Η ΝΥΧΤΑ - ΕΛΙ ΒΙΖΕΛ

Όταν είδα αυτό το βιβλίο στο ράφι μεγάλου πολυκαταστήματος ομολογουμένα δεν περίμενα αυτό που θα επακολουθούσε. Άνοιξα το βιβλίο και είδα ότι ο συγγραφέας του έχει βραβευτεί με Νόμπελ, όχι με λογοτεχνίας όπως θα υπέθεται ο καθένας αλλά με Ειρήνης και το αγόρασα κυρίως από περιέργεια. Είναι αλήθεια ότι το θέμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι από αυτά που μου κεντρίζουν αρκετά το ενδιαφέρον. Το βιβλίο το διάβασα σε ένα απόγευμα και το σκεφτόμουν τρεις μέρες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

" Η Νύχτα" του Ελί Βιζέλ εκδόθηκε το 1958 και αποτελεί το πρώτο του βιβλίο. Η ιστορία του βιβλίου είναι αληθινή και είναι εκείνη της οικογένειας του συγγραφέα. Επί δεκαετία μετά τον πόλεμο, ο Βίζελ αρνιόταν να γράψει ή να μιλήσει για τις εμπειρίες του κατά το Ολοκαύτωμα. Ωστόσο, μία συνάντησή του με τον Γάλλο συγγραφέα Φρανσουά Μωριάκ, που είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1952 και τελικώς έγινε φίλος του, τον έπεισε να γράψει γι' αυτές και ο ίδιος έγραψε τον πρόλογο για το βιβλίο. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η οικογένεια Βιζέλ ρουμανόεβραϊκής καταγωγής και βαθειά πίστη στο Θεό, στέλνονται από τους Ναζί στο γκέτο του Σίγκετ και αργότερα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς όπου η οικογένεια χωρίζεται. Εκείνη ήταν η τελευταία φορά που ο έφηβος Ελί θα έβλεπε την μητέρα και την μικρή αδερφή του, μένοντας μόνος με τον πατέρα του.

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε γλώσσα λιτή, μέσα από μια ιδιαίτερη ματιά αυτή του αυτόπτη μάρτυρα. Ο συγγραφέας μέσω του άμεσου τρόπου αφήγησης αφήνει το συναίσθημα να ξεχειλίσει από το βιβλίο και να παρασύρει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Οι περιγραφές παρασέρνουν τον αναγνώστη σε σημείο που ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή και την ανάγκη του για επιβίωση. Στην συγκεκριμένη έκδοση ο πρόλογος του ίδιου του συγγραφέα σε βοηθά να κατανοήσεις τα κίνητρα του και τον λόγο για τον οποίο μοιράστηκε μια τόσο επώδυνη και τραυματική ιστορία για τον ίδιο καθώς και ο πρόλογος του λογοτέχνη Φρανσουά Μοριάκ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας, που αφηγείται τις δικές του μνήμες από εκείνη την εποχή.


Αγαπημένα σημεία στο βιβλίο
  • "Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνη τη νύχτα, την πρώτη νύχτα που πέρασα στο στρατόπεδο, που μετέτρεψε τη ζωή μου σε μια μακρά, εφτασφράγιστη νύχτα. Ποτέ δεν θα ξεχάσω εκείνο τον καπνό."
Το παραπάνω βίντεο είναι απόσπασμα από την 
επίσκεψη του Ελί Βιζέλ με την Όπρα στο Άουσβιτς


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Εβραίος συγγραφέας και δημοσιογράφος Ελί Βιζέλ γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1928 και πέθανε στις 2 Ιουλίου του 2016. Μέτα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εγκαταστάθηκε στο Παρίσι , σπούδασε Σορβόνη και άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Ο ίδιος ανέπτυξε έντονη ανθρωπιστική δράση υπέρ των ομάδων που υφίστανται διώξεις λόγω της θρησκείας τους, της φυλής τους ή της εθνικής τους καταγωγής.Το 1986 τιμήθηκε με τον βραβείο Νόμπελ Ειρήνης  για την συμβολή του στον αγώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έγραψε πολλά βιβλία μεταξύ των οποίων είναι " Η Νύχτα" και "Ο καιρός των ξεριζωμένων". Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο Φωτός της Αλήθειας και το Βραβείο Ελευθερίας ενώ λίγο πριν τον θάνατο του ανακηρύχθηκε Ιππότης Ταξιάρχης  του τάγματος της Βρετανικής Δημοκρατίας. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις βραβεύσεις του. 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

www.sananoixtovivlio@gmail.com

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *