ΔΑΦΝΙΣ ΚΑΙ ΧΛΟΗ-ΛΟΓΓΟΥ

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Το βιβλίο " Δάφνις και Χλόη" του Λόγγου αποτελείται από 4 βιβλία και μας αφηγείται την ιστορία δύο  ερωτευμένων παιδιών. Η πλοκή εκτυλίσσεται στην Λέσβο, την πατρίδα του συγγραφέα, όπου και οι δύο βοσκοί βρίσκουν τα παιδιά και τα υιοθετούν και τα ανατρέφουν μαζί. Όταν μεγαλώνουν τα παιδιά αναλαμβάνουν την βοσκή του κοπαδιού και όσο περνούν χρόνο μαζί τόσο ερωτεύονται. Το βιβλίο κατατάσσεται στα ποιμενικά. 
Στο συγκεκριμένο βιβλίο εκτός από το θέμα του τίποτα δεν προδίδει την περίοδο που έχει γραφτεί. Η παραστατικότητα είναι έντονη στο βιβλίο καθώς κατά την ανάγνωση του είναι σαν να βλέπει ο αναγνώστης μπροστά του τις εικόνες που περιγράφονται. Το κείμενο περιλαμβάνει μακροσκελείς περιγραφές που προσδίδουν ακόμη περισσότερο στο να εισάγουν τον αναγνώστη μέσα στην σκηνή που εκτυλίσσεται. Ο τρόπος γραφής αν συλλογιστεί κανείς την εποχή που γράφτηκε, όχι ότι έχει κάτι να ζηλέψει έναντι σύγχρονων κειμένων, θα την προσδιόριζε ως άρτια. Το βιβλίο είναι έντονα ρομαντικό, ένας ύμνος στην αγνή αγάπη. Οι αρκετές αναφορές στο δωδεκάθεο περιγράφουν με χαρακτηριστική λεπτομέρεια τα ήθη και τα έθιμα της περιόδου όπου γράφτηκε.Στο μυθιστόρημα, η φύση, οι ήρωες του και ο ταπεινός κόσμος των αγροτών και των δούλων που τους περιβάλλει, εξιδανικεύονται από τον συγγραφέα. Το ύφος του έργου είναι μοναδικό για την εκλεπτυσμένη περιγραφή του έρωτα και της φύσης, μια ιστορία γεμάτη νοσταλγία για τη χαμένη αθωότητα.



Η επιρροή του βιβλίου στην τέχνη 

Από το θέμα του μυθιστορήματος εμπνεύστηκαν ζωγράφοι, όπως ο Μπουρντόν, ο Ζεράρ, Ο Μαρκ Σαγκάλ και γλύπτες όπως ο Νταλού και ο Κορτό. Επίσης ο Μωρίς Ραβέλ το έχει αποδώσει στην ομώνυμη χορική συμφωνία που αποτελείται από 3 μέρη σε χορικά.


 
Δάφνις και Χλόη (1890), Πίνακας του Γάλλου ζωγράφου Ραφαέλ Κοέν
Γλυπτό του Κορτό στο Λούβρο

Το μυθιστόρημα μεταφράστηκε αρχικά το 1551 στην γαλλική γλώσσα τον Αμνώ επίσκοπο της Ωξέρ  και εκδόθηκε το 1810 από τον Πωλ Λουί Κουριέ. Ακολούθησαν μεταφράσεις σε πολλές γλώσσες. Το 1931 ο Ορέστης Λάσκου μετέφερε το βιβλίο στην μεγάλη οθόνη με την ομώνυμη βουβή ταινία όπου και περιλάμβανε την πρώτη γυμνή σκηνή του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. 


Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα


Ο Λόγγος ήταν αρχαίος συγγραφέας που έζησε την Ρωμαϊκή στις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Είναι γνωστός για το έργο του Δάφνις και Χλόη. Για τη ζωή του είναι γνωστά ελάχιστα. Πιθανόν καταγόταν από το νησί της Λέσβου. Πιστεύεται πως αυτό το όνομα δεν ήταν το πραγματικό του, αλλά έχει προέλθει από παρερμηνεία της τελευταίας φράσης Λεσβιακῶν ἐρωτικῶν λόγοι που αναγράφεται στον τίτλο χειρογράφου του Δάφνις και Χλόη ή της φράσης λόγου ποιμενικῶν από άλλο χειρόγραφο.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

www.sananoixtovivlio@gmail.com

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *