ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΕΙΛΙΝΟΥ-ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΟΡΙΤΗΣ

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Το βιβλίο " Από τη ζωή του δειλινού" του Κώστα Παρορίτη αποτελεί  μια συλλογή από 16 διηγήματα που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1906. Τα διηγήματα είναι γραμμένα στην δημοτική καθώς ο συγγραφέας εντασσόταν στο συγγραφικό κίνημα των δημοτικιστών.


Τα διηγήματα είναι μικρά σε έκταση, κατά μέσο όρο 4 σελίδες το κάθε ένα, γεγονός που δεν συμβάλει στην ομαλή εξέλιξη της εκάστοτε ιστορίας. Στον αναγνώστη δημιουργείται η εντύπωση ότι βεβιασμένα ο Παρορίτης δίνει ένα πρόωρο τέλος στην πλειονότητα των διηγημάτων αυτής της συλλογής, παρόλο που έχει ακόμα αρκετά να πει για την ιστορία αφήνοντας στον αναγνώστη αρκετά ερωτηματικά. Λόγω της έκτασης, οι περιγραφές είναι σύντομες και σε άλλα σχεδόν ανύπαρκτες. Εμείς ξεχωρίσαμε το διήγημα " Με το αίμα" όπου η έκταση του, έδινε το περιθώριο στον συγγραφέα να φτάσει βαθμιαία στο τέλος συνθέτοντας το με ωραίες περιγραφές και αναδεικνύοντας  τα συναισθήματα των ηρώων, καθιστώντας το διήγημα απολαυστικό κατά την ανάγνωση. 


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα 

Ο Κώστας Παρορίτης ή Λεωνίδας Σουρέας όπως ήταν το πραγματικό του ονοματεπώνυμο, γεννήθηκε την 1 Ιουνίου του 1878 και πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 1931, ήταν Έλληνας συγγραφέας. Γεννήθηκε στο χωρίο Παρόρι της Λακωνίας από όπου και εμπνεύστηκε το ψευδώνυμο του. Σπούδασε και εργάστηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο οποίο ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 1898. Ήταν οπαδός του κινήματος του δημοτικισμού και επηρεάστηκε έντονα από το έργο των συγγραφέων Μαξίμ Γκόρκι και Εμίλ Ζολά. Κορυφαίο  συγγραφικό του έργο αποτελεί το μυθιστόρημα του " Ο Κόκκινος Τράγος".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

www.sananoixtovivlio@gmail.com

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *