ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ-ΕΡΝΕΣΤ ΧΕΜΙΝΓΟΥΕΙ




Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Το βιβλίο αυτό του Χέμινγουεϊ είναι εμπνευσμένο από την εμπειρία του συγγραφέα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που λίγοι γνωρίζουν. Ο Χέμινγουεϊ υπηρέτησε στην Ιταλία ως εθελοντής οδηγός ασθενοφόρου στον Ιταλικό Ερυθρό Σταυρό. Τον Ιούλιο του 1918 κατά τη διάρκεια μίας αποστολής στην Φοσάλτα ντι Πιάβε τραυματίζεται σοβαρά στα πόδια. Μεταφέρεται στο Μιλάνο και εκεί νοσηλεύεται τρεις μήνες. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ερωτεύεται την νοσοκόμα Άγκνες φον Κουρόφσκι αλλά ο έρωτας του παραμένει ανεκπλήρωτος λόγω της δυσπιστίας της νοσοκόμας. Αυτό το περιστατικό στάθηκε η αφορμή για τον ίδιο να γράψει το "Αποχαιρετισμός στα όπλα". Το βιβλίο εξιστορεί την εμπειρία ενός Αμερικανού στρατιώτη του Φρέντερικ Χένρι ή Τενεντέ, όπως τον αποκαλούσαν, που αγωνίζεται με την Ιταλία. Μέτα από ένα ατύχημα, γνωρίζει στο νοσοκομείο οπού νοσηλεύεται την νοσοκόμα Κάθριν Μπάρκλεϊ και την ερωτεύεται. Καθώς ο πόλεμος εκτυλλίσεται η σχέση των δύο ηρώων θα δοκιμαστεί.

Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο καθώς το ύφος είναι απλό και δεν αποτελείται από μακροσκελείς περιγραφές. Ακόμη, δεν περιλαμβάνει ωμές περιγραφές βίας και δεν έχει έντονο νατουραλιστικό χαρακτήρα, γεγονός που είναι σπάνιο σε βιβλία με αντίστοιχο θέμα. Έτσι δεν αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης την κτηνωδία του πολέμου καθώς ο συγγραφέας εστιάζει περισσότερο στην σχέση και τον έρωτα των δύο ηρώων οι οποίοι μοιάζουν να τον αγνοούν. Όλα τα γεγονότα παρουσιάζονται με μια πιο ανέμελη ματιά εξαιτίας του ότι πλαισιώνονται από την ερωτική έλξη του Φρέντερικ και της Κάθριν και σε αυτό συνεισφέρει ότι η αφήγηση γίνεται από τον ίδιο τον Φρέντερικ σε πρώτο πρόσωπο, ο οποίος είναι φανερά μαγεμένος από την νοσηλεύτρια.  Το έργο αυτό του Χέμινγουεϊ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αμιγώς πολεμικό μυθιστόρημα καθώς η ιστορία του πολέμου είναι αρκετά φιλτραρισμένη και ωραιοποιημένη.


Αγαπημένα σημεία στο βιβλίο

  • Μα η ζωή δεν είναι δύσκολη σαν δεν έχει κανένας τίποτα να χάσει.
  • Κι' όμως αυτό γίνεται με τους ανθρώπους. Ενώ αγαπιούνται, παρεξηγούνται χωρίς λόγο και τσακώνονται κι' άξαφνα από ένας άνθρωπος γίνονται δύο.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ερνέστ Χέμινγουεϊ, γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1899 και πέθανε στις 2 Ιουλίου του 1961, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και πολυδιαβασμένους συγγραφείς του 20ού αιώνα. Ο ίδιος ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και αποτέλεσε μέλος της "Χαμένης Γενιάς" των Αμερικάνων λογοτεχνών στο Παρίσι του 1920 και του 1930. Ο Χέμινγουεϊ ήταν περιπετειώδης και είχε αδυναμία στο ωραίο φύλο γεγονός που τον ώθησε να πραγματοποιήσει τέσσερις γάμους. Μετά το 1954 άρχισε να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα υγείας που στάθηκαν εμπόδιο στην συνέχιση του συγγραφικού του έργου. Σε αυτά συνέβαλε και ο εθισμός του στο αλκοόλ και η κατάθλιψη του αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο. Νοσηλεύτηκε σε κλινική για να ξεπεράσει την παράνοια και την κατάθλιψη του ενώ υποβλήθηκε σε διάφορες θεραπείες, μεταξύ αυτών και του ηλεκτροσόκ, οι οποίες επιδείνωσαν την κατάσταση του. Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει για πρώτη φορά την άνοιξη του 1962 και τελικά αυτοκτόνησε στις 2 Ιουλίου του 1962, χρησιμοποιώντας το κυνηγετικό του όπλο, πυροβολώντας στο κεφάλι του.Έχει διακριθεί για το συγγραφικό του έργο και βραβεύτηκε το 1953 με το Βραβείο Πούλιντζερ, ενώ το 1954 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις

www.sananoixtovivlio@gmail.com

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *